marți, 25 iunie, 2024
Home Externe Vatican: prin binecuvântare nu susținem homosexualitatea

Vatican: prin binecuvântare nu susținem homosexualitatea

de Redacția Dotto

Anunțul Vaticanului de luna trecută privind binecuvântarea cuplurilor de același sex, a creat un puternic val de emoție în interiorul bisericii catolice. Pentru a-i liniști pe episcopii care s-au manifestat vehement împotrivă, papalitatea a transmis un comunicat prin care a subliniat că binecuvântarea cuplurilor de același sex nu este o susținere a homosexualității, dar nici o blasfemie.

Papa Francisc a aprobat în decembrie o hotărâre care permite preoților să binecuvânteze cuplurile necăsătorite și de același sex, atâta timp cât binecuvântarea este efectuată fără niciun fel de ritualizare și nu dă impresia că biserica aprobă relația.

Hotărârea a fost adoptată de catolicii LGBTQ+, dar a provocat confuzie în rândul episcopilor din unele țări, în special în Africa, unde unii episcopi au spus că nu o vor pune în aplicare.

Într-un efort de a clarifica doctrina bisericii catolice privind căsătoria, Vaticanul a transmis joi că împărtășirea de binecuvântări cuplurilor de același sex „nu este o justificare a tuturor acțiunilor lor și nu reprezintă o susținere a vieții pe care o duc”. Cu toate acestea, măsura nu trebuie considerată „eretică, contrară tradiției bisericii sau blasfemie”.

Preoții ar putea alege să dea binecuvântări de la caz la caz, dar, deși Vaticanul a recunoscut că astfel de gesturi ar fi „imprudente” în țările în care homosexualitatea ar putea duce la tortură, închisoare sau chiar moarte, ei nu pot aplica o interdicție totală.

În declarația de cinci pagini, Vaticanul a explicat că „binecuvântările pastorale” trebuie să fie „foarte scurte” și nu ar trebui să justifice nimic care „nu este acceptabil din punct de vedere moral”. Declarația a intrat în detaliu asupra contextului în care astfel de gesturi puteau fi efectuate, de exemplu, în timpul unui pelerinaj de grup dacă doi divorțați care acum formau un cuplu i-ar cere preotului să-i binecuvânteze. „În acest caz, preotul poate recita o simplă rugăciune… apoi se încheie cu semnul crucii celor două persoane. Vorbim despre ceva care durează 10 sau 15 secunde.”

Vaticanul a reiterat că atunci când un cuplu de același sex a căutat o binecuvântare, aceasta „nu ar trebui să fie dată niciodată în concordanță cu ceremoniile unei uniuni civile și nici măcar în legătură cu acestea. Nici nu poate fi realizată cu orice îmbrăcăminte, gesturi sau cuvinte care sunt proprii unei nunți.

Când măsura a fost anunțată în decembrie, a fost descrisă de un observator drept „probabil cea mai concretă schimbare pastorală a poziția bisericii față de cuplurile gay din istoria de 2.000 de ani a bisericii”.

Hotărârea a urmat unei scrisori trimise de Papa Francisc către doi cardinali conservatori, care a fost publicată în octombrie. În scrisoare, Francisc a spus că astfel de binecuvântări pot fi oferite în anumite circumstanțe, atâta timp cât ele nu sunt confundate cu sacramentul căsătoriei.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult