DNA ar fi înștiințat Consiliul Local Constanța că se poate constitui ca parte civilă în dosarul referitor la competiția de ambarcațiuni de viteză care a avut loc pe Lacul Siutghiol din Mamaia. Social-democrații cer convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local și susțin că primarul Constanței „tergiversează constituirea ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului”.
Mesajul transmis de Organizația Municipală a PSD Constanța și semnat de Costin-Răsăuțeanu, liderul consilierilor locali municipali PSD:
„Atitudinea primarului Vergil Chițac față de problema constituirii ca parte civilă a Primăriei Constanța în dosarul referitor la competiția de ambarcațiuni de viteză pe Lacul Siutghiol este cel puțin îndoielnică. Cu atât mai mult cu cât are calitatea de inculpat în acest dosar, actualul edil nu este abilitat să se pronunțe asupra existenței sau inexistenței prejudiciului, când a şi transmis consilierilor locali solicitarea DNA abia după 25 de zile de la momentul în care aceasta a ajuns în Primăria Constanța.
Reamintim că PSD a cerut, încă de la momentul votării proiectului, respectarea legii. Am precizat atunci că avem o scurtă obiecțiune, în sensul că Legea nr. 69/2000 spune foarte clar că finanțările directe se pot face către entități care activează pe raza UAT municipiul Constanța, respectiv federații sportive naționale. Tocmai de aceea, am susținut acest protocol, dar respectând Legea nr. 69/2000 și anume primărie, Clubul Sportiv Municipal și, bineînțeles, Federația Română de Yachting.
PSD dorește organizarea unor evenimente de anvergură care să aducă beneficii cuantificabile orașului, însă DOAR cu respectarea legii! Dacă legislația în vigoare a fost respectată sau nu, vor stabili procurorii DNA și în niciun caz primarul municipiului sau oricine altcineva.
Consilierii municipali din Constanța au, însă, obligația să acționeze astfel încât Primăria Constanța să se constituie parte civilă în acest dosar, astfel încât, în cazul existenței acestuia, prejudiciul să poată fi recuperat. Dat fiind faptul că Vergil Chițac a amânat prezentarea cererii DNA din motive doar de dumnealui știute, acest lucru poate fi făcut cât mai rapid prin convocarea unei ședințe extraordinare a CLM Constanța.
Conform legii, convocarea acesteia este doar la îndemâna primarului în funcție sau a unei treimi din numărul consilierilor municipali. Cum abordarea de până acum a primarului nu conduce către această posibilitate, iar PSD Constanța nu are, în acest mandat, numărul necesar de consilieri, așteptăm ca toți consilierii USR să se alăture demersului nostru.
Au astfel posibilitatea să demonstreze că abținerea la vot la momentul prezentării proiectului, 27 aprilie 2023, nu a fost doar un joc pentru menținerea la putere. În condițiile în care, la acel moment, USR avea viceprimar cu atribuțiuni retrase, dar neplecat din biroul din Primăria Constanța (cu retribuția aferentă, mașină și alte avantaje) făcea parte din administrația Chițac. Așa cum, de altfel, a fost la putere în Constanța încă din 2020, iar municipiul a ajuns în stadiul în care se află acum. PSD a susținut și va susține proiectele care aduc beneficii cuantificabile municipiului, însă DOAR cu respectarea legii!„.
Este „ca pe vremea lui Mazăre”, acuză și USR în legătură cu aceeași speță. Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, USR Constanța anunța că în primele zile ale acestui an, consilierii USR vor depune un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Constanța să se constituie, în numele Municipiului Constanța, ca parte civilă în dosar. „Vom avea, cu această ocazie, o imagine și mai clară a felului în care aparatul primarului blochează unele proiecte la ordinul acestuia, sau în care PSD-ul în complicitate cu PNL-ul fac scut, prin vot, într-un dosar de corupție în care este cercetat primarul lor, exact ca pe vremea primarului Radu Mazăre. Alte măști, aceeași piesă”, scria Stelian Ion, liderul USR Constanța pe pagina de Facebook.
Mesajul integral al USR Constanța din 31 decembrie 2023:
„DNA a înștiințat Consiliul Local Constanța încă din data de 4 Decembrie că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat, printre alții, în calitate de inculpat, și primarul Constanței, Vergil Chițac.
Dacă acesta se face sau nu vinovat de săvârșirea vreunei infracțiuni rămâne să stabilească organele judiciare.
Ceea ce este absolut inacceptabil din partea primarului Chitac este că a ținut această adresă departe de ochii consilierilor locali timp de 25 de zile, suficient cât să mai tragă de timp și să nu fie votat un astfel proiect de hotărâre de consiliu local în acest an. Constituirea de parte civilă poate fi făcută, teoretic, până la începerea cercetării judecătorești. Însă primarul Chițac a tras de timp aproape o lună cu scopul vădit a îngreuna recuperarea eventualului prejudiciu.
Aflându-se în vădit conflict de interese în această speță, Vergil Chitac le precizează în scris consilierilor locali nu că se abține de la orice demers, cum ar fi fost normal, ci că, în opinia sa, nu există prejudiciu.
Însă nu vorbim acum despre o vinovăție și nici despre un prejudiciu cert, ci despre presupuse fapte și un posibil prejudiciu, precum și despre niște demersuri legale pe care Consiliul Local trebuie să le facă pentru recuperarea ulterioară mai lesnicioasă a prejudiciului, în caz de condamnare. Și mai vorbim despre atitudinea edilului care ar trebui să aibă decența și abilitatea de a nu încerca să blocheze în vreun fel constituirea de parte civlilă.
În primele zile ale anului viitor, consilierii USR vor depune un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Constanța să se constituie, în numele Municipiului Constanța, ca parte civilă în dosar.
Vom avea, cu această ocazie, o imagine și mai clară a felului în care aparatul primarului blochează unele proiecte la ordinul acestuia, sau în care PSD-ul în complicitate cu PNL-ul fac scut, prin vot, într-un dosar de corupție în care este cercetat primarul lor, exact ca pe vremea primarului Radu Mazăre. Alte măști, aceeași piesă.””