Vești proaste din Delta Dunării. Cresc prețurile la acoperișurile de stuf. Producția de stuf de anul acesta va fi la jumătate față de cea din urmă cu doi ani, potrivit estimărilor. Și ca și cum asta nu ar fi de ajuns, nici importurile nu mai sunt la fel ca în anii trecuți, din cauza pandemiei.
Tănase Dobre este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori care se ocupă de recoltatul stufului și realizeaza rogojini şi acoperişuri din stuf. Anul acesta spune că recolta proprie a fost cu pește 50% mai mică față de cea de acum doi ani. Și din păcate nu se anunță deloc vremuri mai bune.
În Delta a fost secetă, stuful nu a crescut la fel ca în alți ani și, din păcate, nici muncitori care să recolteze nu mai găsește ușor. În plus, pandemia a blocat importurile din Ucraina, China şi India. Toate acestea au dus la creșterea prețurilor pentru produsele finite, în special pentru acoperișurile specifice zonei.
Tănase Dobre: intreprinzător Delta Dunării În vest pe parte de Olanda se mai aducea din China si acum nu maia aduc din cauza pandemiei. Si mare parte de la noi pleaca si in Olanda, Germania iar presiunea este pe Romania. La noi se construieste foarte mult si chiar s-a impus sa se construiască doar din stuf. Deja pretul a crescut in comparatie cu anul trceut. S a dublat. Sper însă să ne revenim ca si productie. Eu consum cantitati mai mici dar fiind pe piata imi dau seama că este mai putin decat se cere. In august, septembrie ramanem fara stuf. Scaderea comparativ cu anii trecuti suntem sub 50 la suta ca si productie.
Calculale arată că un maldăr de stuf, care anul trecut se vindea cu 8 lei, anul acesta costă 15 lei. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a încheiat 12 contracte de concesiune a activităţii de recoltat stuf pe o suprafaţă totală de 46.735,3 hectare, de unde s-ar putea recolta 71.000 de tone de stuf. Insuficient însă comparativ cu cererea spun antreprenorii.
Rad Voicu: consilier juridic ARBDD Avem 12 contracte de concesiune cu anumite societăți comerciale. Persoanele fizice il folosesc pentru uz gospodăresc. Din cazua secetei prelungite nici stuful nu a mai crescut în anumite zone. Seceta afecteaza peste tot este la fel ca in agricultura. Nu este apa, creste mai putin. Acum nu prea este apa. Nu stiu daca se va sumpi dar depinde si de cerere si oferta. În China este pandemie si nu se mai aduce stuf. In Uniunea Europeană se aducea din China. Si in plus nu mai sunt nici oameni care sa se ocupe de asa ceva.
Stuful se culege în perioada noiembrie – martie. Recoltarea se face atât manual, cât și mecanizat. Este o muncă foarte grea însă pentru mulți dintre oameni ai Deltei reprezintă singura sursă de venit. Dacă este bine executat un acoperiș din stuf poate dura până la 50 de ani.