Viața pe mare prin ochii unei femei

Din ce în ce mai multe femei aleg o carieră pe mare. Dacă pe vremuri navigația era destinată doar bărbaților, acum, datorită navelor tot mai tehnologizate, ponderea femeilor la bord a crescut.

În prezent sunt peste 2.500 de românce cu carnet de marinar, multe dintre ele absolvente ale Universității Maritime din Constanța.

Cristiana are 26 de ani și se numără printre femeile care dețin carnet de marinar. Navigă încă din anul 3 de facultate și spune că pasiunea pentru mare i-a fost insuflată de către tatăl și fratele ei. De mare ajutor i-au fost mentorii din facultate, despre care povestește că au ajutat-o și pregătit-o pentru ceea ce avea să fie cariera ei pe mări și oceane. Cât despre primul ei voiaj….

Navigația nu este o meserie simplă. Nu de puține ori personalul navigant este pus în fața unor situații limită. Cu toate acestea, Cristiana a găsit soluții pentru a le depăși, iar în prezent aspiră la postul de căpitan, deși este conștientă de responsabilitatea mare care atârnă pe umerii șefului de navă.

Universitatea Maritimă din Constanța se mândrește cu parcursul studentelor de sex feminin, iar reprezentanții universității spun că din ce în ce mai multe fete doresc o carieră în domeniul maritim fie pe mare fie pe uscat.

În ciuda prezenței tot mai mari a femeilor pe mare, procentul de abia depășește 1% din numărul total al navigatorilor din flota mondială. Cele mai multe absolvente ale unei universități maritime din țara noastră au ales să aplice pentru un job la uscat, asta din cauza crizei locurilor de practică pentru cadeți. Universitatea din Constanța reprezintă o rampă de lansare pentru multe femei care în prezent navigă și sunt fericite cu job-ul ales. Altele au cariere de succes, dar în domenii conexe, precum companii de crewing, firme armatoare sau firme de audit.

În România sunt peste 600 de femei marinar care navigă pe mare și fluvii. Prea puține dintre acestea ocupă însă funcții de conducere la bordul navelor. În statistică figurează numai 12 femei comandant și 2 femei căpitan fluvial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

O nouă organizație pentru promovarea orașului

Vom avea o nouă structură pentru promovarea destinației de vacanță Constanța – Mamaia. Aut…