90 la sută din liceenii din Constanța ar accepta fără rezerve persoane care trăiesc cu infecții cronice în cercul lor de prieteni. Este concluzia trasă de Fundația Baylor- Marea Neagră la finalul unor cursuri de informare, organizate în 2023, despre HIV și hepatia B și C.
În 2023, o echipă de la Fundația Baylor Marea Neagră a oferit sesiuni de educație pentru sănătate adolescenților și tinerilor studenți. Sute de participanți au primit informații despre HIV-SIDA și hepatita B și C. Psihologii fundației au constatat, la final, o schimbare semnificativă în atitudinile față de persoanele care trăiesc cu HIV.
„Nouă din 10 liceeni ar accepta fără rezerve persoane care trăiesc cu infecții cronice în cercul lor de prieteni,” a declarat psihologul șef Elena Rizea.
Sesiunile de educație pentru sănătate au contribuit la conștientizarea riscului de transmitere prin intermediul instrumentarului medical și cosmetic. Au clarificat și miturile cu privire la transmiterea HIV și a virusurilor hepatitice B și C prin intermediul sărutului, al înțepăturilor de țânțari, utilizarea în comun a tacâmurilor și veselei, ori prin mersul la piscină.
Liceenii au arătat niveluri ridicate de înțelegere în ceea ce privește utilizarea prezervativului și riscurile de transmitere sexuală, 99% răspunzând corect la întrebările conexe. Concluzia, adolescenții sunt mai toleranți și mai receptivi la informații științifice atunci când efortul de educație pentru sănătate este atent planificat.