duminică, 21 iulie, 2024
Home Tehnologie & Media Victorie în instanță pentru WHATSAPP – NSO trebuie să predea codul sursă

Victorie în instanță pentru WHATSAPP – NSO trebuie să predea codul sursă

de Redacția Dotto

În cadrul unui proces judiciar în desfășurare, NSO, creatorul unuia dintre cele mai sofisticate instrumente cibernetice din lume, a primit ordinul judecătoresc de a furniza către WhatsApp codul sursă pentru aplicația Pegasus și alte produse de spyware.

Decizia instanței reprezintă o victorie majoră pentru WhatsApp, aplicația de comunicații deținută de Meta, care este implicată într-un proces cu NSO încă din 2019. În acea perioadă, WhatsApp susținea că spyware-ul firmei israeliene a fost utilizat împotriva a 1.400 de utilizatori timp de două săptămâni.

NSO este strâns reglementată de Ministerul Apărării israelian, care trebuie să revizuiască și să aprobe vânzarea tuturor licențelor către guvernele străine. Codul sursă pentru aplicația Pegasus și al altor produse de supraveghere pe care le comercializează NSO, sunt considerate secrete de stat.

Cu toate acestea, instanța a susținut WhatsApp și a ordonat companiei să livreze „toate spyware-urile relevante” pentru o perioadă de un an înainte și după cele două săptămâni în care se presupune că utilizatorii WhatsApp au fost atacați, adică între 29 aprilie 2018 și 10 mai 2020. NSO trebuie, de asemenea, să furnizeze informații „cu privire la funcționalitatea completă a spyware-ului relevant„.

Totuși, judedecătorii au hotărât în favoarea NSO într-o altă privință: compania nu va fi forțată în acest moment să dezvăluie numele clienților săi sau informații referitoare la arhitectura serverelor sale.

Decizia recentă a tribunalului reprezintă un moment important în obiectivul nostru de lungă durată de a proteja utilizatorii WhatsApp împotriva atacurilor ilegale. Firmele de spyware și alte entități malitioase trebuie să înțeleagă că pot fi prinse și nu vor putea să ignore legea„, a declarat un purtător de cuvânt al WhatsApp.

NSO a refuzat să comenteze decizia. Litigiul este în desfășurare.

Când este implementat cu succes împotriva unei ținte, software-ul Pegasus al NSO poate sparge orice telefon mobil, obținând acces nelimitat la convorbiri telefonice, e-mailuri, fotografii, informații despre locație și mesaje criptate fără ca utilizatorul să știe. NSO a fost inclusă pe lista neagră de administrația Biden în 2021, după ce a determinat că producătorul israelian de spyware a acționat „în detrimentul politicii externe și intereselor de securitate națională ale SUA„.

NSO își vinde software-ul de spionaj clienților guvernamentali din întreaga lume și a declarat că agențiile care îl folosesc sunt responsabile de modul în care este utilizat. Deși NSO nu dezvăluie numele clienților săi, cercetările și rapoartele media de-a lungul anilor au identificat Polonia, Arabia Saudită, Rwanda, India, Ungaria și Emiratele Arabe Unite printre țările care au folosit anterior tehnologia pentru a viza dizidenți, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și alți membri ai societății civile. NSO susține că Pegasus ajută forțele de ordine și agențiile de informații să lupte împotriva criminalității și să protejeze securitatea națională și că tehnologia sa este destinată să ajute la prinderea teroriștilor și criminalilor periculoși.

Administrația Biden a tras un semnal de alarmă cu privire la proliferarea și abuzul de produse precum Pegasus, afirmând că acestea reprezintă o amenințare potențială la adresa securității naționale.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult