Două specii de scoici pe cale de dispariție au fost relocate la Eforie Sud, cât timp se lărgesc plajele. Trăiesc doar în acel loc și au fost mutate ca să nu fie îngropate sub tonele de nisip aduse din largul marii pentru reconstrucția plajei. Extrem de importante pentru calitatea apei, cele două specii de scoici trăiesc la adâncimi mici şi acţionează ca un filtru viu în apă mării. Cândva, pe toate plajele de pe litoralul românesc, scocile DONACILLA CORNEA și DONAX TRUNCULUS au ajuns acum pe lista speciilor protejate.
„Ele sunt două specii de scoici care erau foarte des întâlnite în anii ’50 – ’60. Mai târziu, prin anii ’70 -’80 din cauza poluării și a construcțiilor hidrotehnice, populațiile lor au suferit niște declinuri drastice” explică cercetătorul marin, Adrian Filimon.
Patru milioane de metri cubi de nisip au fost scoși din largul mării. Tot nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă, pentru lărgirea plajei.
„Aceste scoici protejate au fost deja relocate în celula de plajă adiacentă, de aici. Unele din ele stau în zona în care apa ajunge la țărm, deci chiar pe linia țărmului, pînă la adâncimea de aproximativ 1,5 m iar celelalte la adâncimi de pînă la 3-4 metri” spune directorul de șantier, Marius Stamat.
Salvarea speciilor aflate în pericol a fost impusă de Comisia Europeană, aşa că întreg procesul a fost supravegheat de experţii de mediu.