Home Actualitate VIDEO: Prima cameră pentru audierea minorilor, la Constanța
Actualitate - Breaking news - 5 zile în urmă

VIDEO: Prima cameră pentru audierea minorilor, la Constanța

La Constanța a fost amenajată prima camera specială pentru audierea minorilor, victime ale infracțiunilor sexuale, de viol sau de omor. Camera de audiere a copilului este creată pentru a reduce victimizarea secundară a micuților și e dotată cu tehnologie audio-video de ultima generație, într-un decor prietenos cu cei mici.

În clădirea masivă și rece a Parchetului din Constanța, cu tavane înalte, uși din lemn masiv și pardoseală din marmură grea, zâmbește fericită o camera de grădiniță. E luminată în tonuri calde și decorată cu mobilă, cu jucării și cu tablouri de copil. Pentru că și Justiția lucrează cu copiii. Dincolo de aspectul prietenos, camera de audiere e dotată cu microfoane ascunse, cu camere de luat vederi care se pot roți și pot apropia imaginea, și cu mijloace de transmisie on line către mai mulți anchetatori sau judecători.

Melania Medeleanu – coordonator de proiect : „E o camera foarte prietenoasă și adecvată copiilor și e despărțită așa cum ați văzut printr-un geam de unde poate să fie urmărită audierea copilului și ce e foarte important e că există aceste camere de luat vederi și aparatură sofisiticata, microfoane foarte performanțe care vor surprinde nu numai fiecare cuvânt ci și fiecare gest al copilului și asta-i important, ptr că vom avea nu doar conținutul ci vom putea face și un profil psihologic al copilului în momentul audierii”

Nu va gândiți numai la traume sexuale. Copiii care ajung în fața unui judecător sunt și în dosarele civile. În cauzele civile, de divorț sau de modificare a măsurilor privind minorii, în dosarele în care judecătorul e chemat să decidă la care dintre părinți va stabili locuința celui mic, copiii care au împlinit 10 ani sunt nevoiți să treacă pragul instanței, pentru a fi ascultați. Ajung în Tribunal fără voia lor. Discuția pe care urmează să o poarte cu magistrațîi atinge cel mai delicat subiect, separarea părinților, și trebuie înțeles că micuții merită să fie întâmpinați și tratați cu Iubire. Merită asta.

Gil Julien Grigore – șeful Parchetului Tribunalului Constanța „Vom depăși audiera de tip clasic în care minorul întră în contact direct inclusiv cu apărătorul inculpatului; acum va putea să între într-un contact, dar nu atât de direct, este mai puțîn invaziv și astfel va putea mai ușor să relateze, va putea fi sub observarea unui psiholog, a servicului de autoritate tutelară”

Melania Medeleanu – coordonator de proiect „Și iar foarte important e casetă aceea, kit-ul acela care va pleca la judecător. De ce e atât de important ? Pentru că judecătorul poate că are o mulțime de alte întrebări și că să evităm re-audierea copilului el poate urmări și poate ghida de la distanță audierea. Îi poate spune intervievatorului să pună întrebările de care are nevoie ptr a a flat informațiile utile anchetei”

Fereastra unidirecţională dintre cele două camere permite observarea procedurii de audiere fără că cel mic să fie confruntat cu alţi adulţi necunoscuţi sau care îi reactivează emoţiile negative ale traumei suferite. Cele două camere robotice de filmat înregistrează mărturia şi surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate, iar înregistrarea furnizează evaluărea psihologică obligatorie în dosarele cu victime vulnerabile.

Mihaela Chiper – președinte Asociația Victimelor Infracțiunilor Sexuale : „Acum se-ntâmpla de multe că un un copil să fie audiat o dată la Poliție când se face sesizarea, apoi să fie audiat încă o dată la Parchet atunci când e nevoie de clarificarea unor detalii, iar apoi în momentul în care rechizitoriul este făcut de procuror pleacă în instanța. În instanța, copilul din nou ar putea fi nevoit să retrăiască toate aceste sentmente negative legate de trauma prin care el a trecut”

Cristina Gemanaru – psiholog : „Atunci cad vorbim de minori, de la 3 ani și până la 11 ani, copiii prezintă această instabilitate emoțională. sunt dependenți de mediul lor familial” „Această înțiativă era necesară” „Este dificil când mediul nu e prietenos iar persoană nu e pregătită sau adecvată ptr copil”

Demersul amenajării acestor camere face parte dintr-un proiect al Ministerului Public, alături de „Asociația Zi de Bine”, care va realiza cu un buget de 35.000 euro, trei astfel de încăperi, în Constanța, Vâlcea și Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

În memoriam Doina Păuleanu

Muzeul de Artă Constanța și-a redeschis porțile pentru public. Cu această ocazie a fost la…