Uniunea Europeană ne dă o mână de ajutor în lupta împotriva deșeurilor. Peste 12 miliarde de euro a primit țara noastră pentru proiectele de mediu, ceea ce înseamnă că în scurt timp deșeurile nu ar mai trebui să reprezinte o problemă. Realitatea este însă alta.
După un sezon estival mult peste cel de anul trecut din punct de vedere financiar, pe plajele de pe litoral dezastrul se vede cu ochiul liber. Peste tot sunt numai mucuri de țigară, resturi de mobilier, peturi, pahare de unică folosință. Mai mulți voluntari de mediu au făcut un prim pas și au strâns gunoaiele de pe plaja din Costinești.
Peste 40 de tineri au împânzit ieri plaja de la Costinești, cel mai fierbinte punct de distracție în acest sezon estival. Din păcate, miile de tineri care s-au distrat de la răsarit la apus au lăsat în urma lor și tone de gunoie. Seară de seară, ambalaje din plastic, resturi de mâncare, sticle goale, mucuri de țigară și uneori și haine abandonate de turiști formau un covor gros care acoperea nisipul. Și chiar dacă erau strânse de operatori, a doua zi situația era aceeași. Din păcate însă nici acum situația nu s-a schimbat.
Cel mai des aruncat la întâmplare pe plajă rămâne plasticul: pahare de unică folosință, bețișoare de cafea, paie sau pet uri sunt și astăzi la tot pasul pe nisip.
Salvarea ar putea veni de la Comisia Europeană care a dat undă verde PNRR-ului depus de România. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România primește 12 miliarde de euro numai pentru implementarea proiectelor de mediu. Dintre acestea 1,2 miliarde vor putea fi cheltuite doar pentru proiectele ce vizează deșeurile. Bani sunt, spune și reprezentata Comisiei Europene la București însă avem nevoie și de educație
Anual voluntarii de mediu organizează acțiuni de monitorizare a deșeurilor de pe litoralul românesc atât la început cât și la sfârșitul sezonului estival. În urma monitorizării porțiunilor de plajă din luna aprilie, au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă, printre care se numără și două sectoare aflate în zona protejată Grindul Chituc: Vadu și Edighiol. Cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm. Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate. La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite doar 78 de deșeuri. 4.229 din cele 5.506 deșeuri strânse sunt din plastic. Pe locul 2 se află deșeurile din metal, în număr de 399. Spre deosebire de alți ani, cele mai puține deșeuri fac parte din categoria cauciucului și hârtiei.