Vouchere pentru tratarea depresiei, la Constanța

Persoanele care suferă de depresie ar putea primi vouchere pentru terapie. Propunerea aparține consilierilor PSD din Constanța. Aceștia au depus și un proiect de hotărâre în acest sens, cu titlul: „STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă”.

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu spune că este vorba de un ajutor de 3.000 de lei, care va fi oferit fiecărei persoane cu diagnostic de depresie pentru ședințele de psihoterapie. “Toate persoanele diagnosticate cu depresie trebuie să aibă acces la asistență medicală psihologică, întrucât accesul la serviciile de sănătate mintală este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții şi protejarea familiei”, își motivează social – democrații propunerea.

Mesajul integral transmis de liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu:

“Am depus astăzi (n.r. sâmbătă) proiectul de hotărâre STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă.Răspundem astfel unei nevoi urgente cu privire la efectele dezastruoase pe care le are depresia netratată asupra stării emoţionale şi fizice, asupra familiei şi comunităţii.

Depresia există şi este cea mai cruntă boală, invizibilă. Ultimele studii arată o creștere îngrijorătoare a persoanelor afectate de depresie. Acest număr este în creştere, de la an la an, recentele evenimente (pandemia, războiul, inflaţia) reprezentând factori de multiplicare şi de agravare a cazurilor.

Efectele depresiei sunt multiple: creşte riscul de cancer, de deces al persoanelor diagnosticate cu cancer, de suicid, de demenţă, de atac de cord, creşte dependenţa de alcool şi droguri, determină hipertensiune arterială, provoacă insomnie şi oboseală cronică, slăbeşte sistemul imunitar, determină lipsa motivaţiei, concentrării, memoriei şi speranţei etc.”, a explicat Costin Răsăuţeanu.

Răsăuţeanu admite faptul că este vorba de un ajutor de 3.000 de lei care va fi oferit sub formă de vouchere pentru fiecare persoană care are probleme cu depresia.

„Întrucât dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mintală este un drept fundamental al omului și include obligația nediscriminării, întrucât toate persoanele diagnosticate cu depresie trebuie să aibă acces la asistență medicală psihologică, întrucât accesul la serviciile de sănătate mintală este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții şi protejarea familiei, grupul PSD, propune şi susţine -Proiectul de hotărâre privind sprijinirea persoanelor diagnosticate cu depresie-, prin acordarea de vouchere în valoare de 3.000 de lei, pentru şedinţe de psihoterapie.

În țara noastră, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, numărul bolnavilor de depresie s-a dublat în ultimii zece ani. Din păcate, România este una dintre ţările în care puţine persoane afectate de această boală ajung la medic, din cauza fricii de stigmatizare socială, lipsei de informaţii, orgoliului, ignoranţei sau lipsei banilor.
Prezentul proiect oferă nu doar un sprijin financiar sub formă de vouchere, pentru tratarea prin psihoterapie a bolnavilor diagnosticaţi cu depresie, ci şi aducerea în spaţiul public a acestui subiect, pentru conştientizarea importanţei de a ne deschide către acceptarea tratamentului din partea specialiştilor, cât mai curând posibil, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii, de a reduce incidenţa bolilor grave, de a proteja familia şi a susţine comunitatea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Farul Constanța – Universitatea Craiova, pe arena lui Hagi

O nouă partidă pentru „Marinarii“ Farul Constanța. După o victorie obținută în deplasare c…