Tot mai mulți bugetari renunță la voucherele de vacanță. Valoarea lor abia mai acoperă jumătate din costul unui sejur, iar diferența trebuie plătită din buzunarul propriu. Iar pentru mulți, asta înseamnă… concediu anulat. Hotelierii trag semnalul de alarmă: rezervările pe litoral scad, în timp ce tot mai mulți români aleg vacanțe în străinătate. În paralel, patronatele din turism se pregătesc să dea în judecată platforma Booking.com, acuzând comisioane abuzive. Singura veste bună vine de la Cotroceni: TVA-ul în turism nu va crește. Este promisiunea fermă a președintelui Nicușor Dan.
Oamenii din turism spun că bugetarii care au folosit voucherele de vacanţă în anii trecuți, în acest an vor renunța la acestea, din cauza înjumătățirii valorii tichetelor. Unii hotelieri estimează că 30% dintre bugetari nu le vor mai lua.
„Procentul a ajuns chiar la 5o%. Oamenii renunță la ele din doua motive: unu, ca suma a devenit mai puțin motivanta (la jumătate), impozitul s-a dublat si de asemenea este si procedura aceea cu declarație pe propria răspundere, cu facturi pe care trebuie sa le aduci ca sa demonstrezi ca te-ai cazat”
Aurelian Marin – hotelier
Bugetarii primesc acum vouchere de 800 de lei, care acoperă jumătate din valoarea unui pachet turistic de 1.600 de lei. Iar pentru a beneficia de voucher trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că vor adăuga la pachet restul de 800 de lei. Afaceriștii din turism își calculează pierderile.
„Oamenii nu se grăbesc sa își ia voucherele de vacanta după modelul 2025: noi n-am văzut încă in agenții venind vouchere de vacanta după modelul nou si pentru Litoral dar si pentru toata tara înseamnă sa lipsească aprox 2o% – 25% din încasări. Daca din 1.7oo.ooo de turiști care au fost pe Litoral anul trecut nu vin 2o%… putem sa ne imaginam ce-nseamnă”.
Adrian Voican – vicepreședinte ANAT
Patronatele din turismul românesc se alătură și unui proces european împotriva Booking.com, cerând despăgubiri pentru practici considerate anticoncurențiale. Asta după ce platforma a obligat hotelierii să nu ofere prețuri mai mici pe alte site-uri de rezervări, lucru declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiție.
„Aceasta clauza presupune efectiv blocarea hotelului de a vinde la tarife mai reduse pe site-ul propriu sau pe alte canale vis a vis de prețul pe care-l are Booking.com acum trebuie sa ne înscriem in acest demers inclusiv noi cei din Romania”
Ionuț Puznava – vicepreședinte FIHR
„Procesul sigur ca este de durata ar eu cred ca merita încercat. Are doua componente: merita încercat si ca sa nu se mai întâmple si bineînțeles sa recuperam din banii plătiți de cetățeni”
Dumitru Filip – hotelier
Exista si vesti bune in turism. TVA-ul nu va creste, in noile planuril guvernamentale.
„Astăzi am cerut asigurări președintelui ales al României si răspunsul domniei sale a fost cu câteva minute in urma ca TVA nu va creste in turism. Este o prima veste buna pentru noi”
Corina Martin – președinte RESTO
Cu sau fara vouchere de vacanta, pe litoral sunt așteptați vara aceasta aproximativ 1,4 milioane de vizitatori sau chiar mai mulți dacă îi luăm în calcul și pe cei care vor sta la rude sau în apartamente închiriate în regim hotelier.