duminică, 15 iunie, 2025
Home Actualitate Vremea caldă aduce riscuri la scăldat: Recomandări esențiale de la pompieri pentru siguranța tuturor

Vremea caldă aduce riscuri la scăldat: Recomandări esențiale de la pompieri pentru siguranța tuturor

de Redacția Dotto

Aproximativ 1.800 situații de urgență au fost gestionate de către salvatori, la nivel național, în cursul zilei de ieri, 02.06.2025. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii militari au acționat pentru stingerea celor 55 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării și pentru gestionarea celor 307 de situații pentru protecția comunităților, printre care se numără și 8 cazuri de descarcerare.

În acest interval de timp, echipajele SMURD au răspuns la 1.430 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

În tot acest timp, datorită intervenției imediate a pompierilor militari, 14 persoane au fost salvate din incendii sau alte situații critice.

Vremea caldă din ultimele zile îi îndeamnă pe oameni să meargă la scăldat. Pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca această activitate să se realizeze doar în locuri special amenajate. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în Dunăre, râuri, iazuri, lacuri sau în mare. 

De cele mai multe ori, tragediile la scăldat se produc fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie pentru că intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.

Din acest motiv, vă recomandăm să respectați câteva măsuri simple atunci când mergeți la pescuit sau la scăldat:

  • frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • este interzis scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • evitați să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
  • nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții;
  • nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

transmit reprezentanții IGSU

Pentru a fi informat și pregătit în legătură cu modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență, accesează Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și descarcă aplicația pentru mobil DSU, care sunt instrumente esențiale în acest sens.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult