Vulturul negru, o specie dispărută în România de mai bine de jumătate de secol, și-a făcut din nou apariția în Dobrogea.
Până în acest an au mai existat semnalări sporadice, de păsări aflate în trecere. Acum este pentru prima dată când un Vultur negru alege să rămâna o perioadă mai lungă în Dobrogea. Pasărea este monitorizată și face parte dintr-un program de reintroducere a speciei în Munții Balcani.
Vulturul negru s-a reîntors în Dobrogea. Acesta a fost văzut deja în zona munților Măcin, parte a Parcului Național Munții Măcin, zonă ce a devenit istorică de cuibărire pentru această specie. În urmă cu 100 ani, vulturul negru cuibărea alături de alte specii acum dispărute: vultur sur, vultur egiptean sau acvila de câmp, care cuibărește doar în vestul României.
Ornitologii au reușit să surprindă prădătorul în imagini care fac acum senzație în mediul online. Vulturul negru este cea mai mare specie de vultur de pe continentul european, anvergura aripilor sale atingând aproape trei metri. În Europa, specia este prezentă în Spania, Franța, Grecia, Bulgaria, Turcia și Rusia, numărul estimat fiind de peste 3.000 de perechi cuibăritoare, marea majoritate în Spania.
Vulturul negru este o specie necrofagă, care se hrănește în principal cu animale moarte, ca și alte specii de vulturi.
Vulturii negri au rol de sanitari, prevenind răspândirea unor boli prin consumul carcaselor înainte ca acestea să dezvolte bacterii care să propage boli și să infecteze alte animale sau chiar oamenii.