Zbor pentru viață

Un pacient român primește o nouă șansă la viață la 2000 de kilometri depărtare de țară. România a încheiat recent un acord cu Italia, prin care cinci pacienţi români vor putea fi transplantați, în fiecare an. Conform acordului, statul român le plătește paciențielor operația și cazarea, iar transportul trebuie să și-l acopere singuri.

Primul român care are nevoie de transplant a plecat astăzi spre Bergamo cu o aeronavă specială, care a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Banii de drum i-au fost de o asociație umanitară specializata în ajutorarea pacienților cu probleme grave de sănătate.

Pacientul care a plecat astăzi spre Italia este din Constanța și așteaptă de ani buni un loc pe lista de transplant de plămâni. În urma acordului pentru transplant pe care România l-a încheiat cu Italia, bărbatul a primit o nouă șansă la viață. O aeronavă italiană a aterizat pe aeroportul Mihail Kogalninceau, iar o ambulanță l-a adus pe pacient direct la scara avionului.

După două ore de zbor, pacientul va fi primit de o clinică din Bergamo, care și-a dat prima acordul pentru internare și transplant. Iar apelul salvator a venit după lungi bune de așteptare când familia începuse să își piardă deja sperața că barbatul va mai putea fi salvat.

Prin acordul încheiat între România și Italia, statul român le achită pacienților spitalizarea, operația și cazarea, transportul pacienților nefiind însă decontat. Pentru a se asigura că bărbatul nu își pierde șansa la transplant, familia a cerut ajutor pentru deplasarea în Italia unei asociații care se ocupă de sprijinirea pacinților români cu probleme speciale.

În prezent, pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi operați în România. Centrul de transplant de la Spitalul clinic Sfânta Maria din Bucureşti, singura unitate din ţară acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare are acreditarea expirată din 9 martie, iar spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia, deși în ultimii ani unitatea medicală efectuase opt transplanturi închieate cu succes. Pentru transferul paciențior români care au nevoie de operații de transplant, oficialii români poartă discuții avansate și cu Franța.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Misiune pe mare, încheiată cu succes

Fregata „Regina Maria” se întoarce acasă după ce a încheiat cu succes misiunea la Operațiu…