Zeci de bătrâni, intoxicați cu soluție împotriva acarienilor, evacuați în miez de noapte

A fost mobilizare de proporții în miez de noapte la un cămin de bătrâni din Eforie Sud. Zeci de vârstnici au fost evacuați după ce unii dintre ei s-ar fi intoxicat cu soluție împotriva acarienilor. Cinci victime, care se simțeau mai rău, au fost transportate la spital.

Alerta la 112, cu persoane intoxicate la Căminul de bătrâni din Eforie Sud, a venit după miezul nopții. ISU Dobrogea a trimis urgent două salvări SMURD și două ale Serviciului de Ambulanță Județean. Situația părea însă mai gravă.

„S-a procedat la evacuarea celor 38 de persoane aflate în căminul de bătrâni” a spus Olimpia Ceară de la IPJ Constanța.

Vârstnicii au fost scoși din clădire și trimiși în curte. Au fost chemați în ajutor și au ajuns rapid salvatorii cu trei autospeciale de transport victime multiple, nouă ambulanțe, două autospeciale cu apă și spumă și un echipaj specializat în măsurători chimice. A fost evacuată întreaga clădire.

„Persoanele erau intoxicate cu o substanță necunoscută; ulterior substanța a fost identificată că fiind o substanță pentru îndepărtarea acarienilor care a fost aplicată la parterul clădirii și la etajul 1 al clădirii” a declarat col Mihai Georgescu de la ISU Dobrogea.

În urma a trei măsurători efectuate de echipajul CBRN, nu s-au identificat alte substanțe periculoase. Șapte dintre vârstnici se simțeau mai rău. Aveau dureri de cap, amețeală, dificultăți de respirație, piele iritată.

 „Au fost aduși la SCJU Constanța 6 pacienți; toți au rămas internați, doi dintre ei sunt în stare foarte gravă la terapie intensivă. În afară de intoxicație prezintă și alte patologii asociate vârstei” a precizat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

După cercetările efectuate de către IPJ și DSP, o echipă de inspectori de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța a venit la Centrul pentru persoane vârstnice. Concluzia anchetei arată că una dintre asistente ar fi pulverizat pe lenjeria de pat soluția pentru îndepărtarea acarienilor, fără să respecte însă concentrația indicată.

IPJ Constanța a transmis că în această cauză a fost întocmit un dosar penal.

„La data de 20 octombrie a.c., în jurul orei 22.40, polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Eforie au fost sesizați cu privire la fapul că mai multe persoane dintr-un cămin de bătrâni acuză o stare de rău. Polițiștii deplasați la fața locului au identificat 6 persoane, care au fost preluate de ambulanțe și transportate la spital. S-a procedat la evacuarea celor 38 de persoane aflate în căminul de bătrâni. După efectuarea verificărilor de specialitate, s-a constatat că nu există pericol iminent, astfel că acestea au fost reintroduse în imobil. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ, Olimpia Ceară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LNBF: CSM Constanța victorie clară în deplasare la Rapid

Într-un duel intens din Liga Națională de Baschet Feminin, echipele CS Rapid și CSM Consta…