Aproape 30.000 de constănțeni au rămas de noaptea trecuta fără apă potabilă la robinete. Compania de apă a sistat furnizarea ca urmare a unor ample lucrări de modernizare a rețelei. Nu doar consumatorii casnici sunt afectați de această lucrare, ci și zeci de școli, grădinițe și licee. Lipsa apei a dus la reducerea orelor de studiu, iar în grupurile sanitare au fost montate recipiente cu apă.
Furnizarea apei a fost sistată încă de aseară de la ora 22. Constănțenii au fost anunțați în prealabil însă chiar și așa disconfortul creat este unul destul de mare. Oamenii au fost nevoiți să își oprească apă în căzi, galeți sau oale.
Cel mai greu este însă pentru unitățile de învățământ. 28 de școli, grădinițe și licee din oraș dar și din câteva localități limitrofe au rămas fără apă potabilă la robinete. Așa că directorii au fost nevoiți să găsească soluții, pentru a nu trimite elevii acasă. Așa că au redus durata orelor de curs.
„Noi am intrunit consiliul de administrație si cu acordul lor am anuntat ISJ. Azi avem program scurt. Ne am preocupat cu parintii sa asiguram un minim de apa pentru toalete. Nivelul primar termina la 10.15 si cei de la gimnaziu incep la 12 si terminam la 15.25 si de maine revenim la orele normale ca sa nu mai dam peste cap procesul educativ.”
Corina Apostu, director adjunct Școala 37 Constanța
Reprezenații companiei de apă dau asigurări că echipele aflate în teren lucrează la foc continuu iar procesul este in grafic.
„Începand din cursul serii trecute de la 22 pana vineri dimineata la 4 mai multe cartiere si localitati sunt lipsite de apa potabila pentru lucrari, in cadrul unui proiect. Sunt deschise 17 puncte de lucru unde actioneaza 23 de echipe iar ca lucrarile sa fie executate in timp cat mai scurt, lucrarile pregatotoare, au fost demarate acum 2 saptamani. Vorbim de inlocuirea tronsoanelor magistralelor vechi de 50 de ani, care asigura transportul de apa de la statia de apa catre muncipiu si localitatile limitrofe.”
Irina Oprea, purtătorul de cuvânt RAJA Constanța
Compania de apă subliniază că lucrările care se fac acum în oraș sunt fără precedent. Acestea fac parte din contractul “Reabilitare conducte magistrale tronson 3 – Municipiul Constanța”, finanțat cu 38 de milioane de lei din fonduri europene.