constanta incendiu

Zi neagră la Constanța, după ce secția ATI Covid de la Spitalul de Boli Infecțioase a luat foc. 7 morți au fost confirmați până la orele prânzului. A fost activat Planul Roșu de intervenție, iar în sprijinul salvatorilor constănțeni au venit echipe din Călărași, Ialomița și Galați. 50 de pacienți evacuați din spital au fost transferați în alte unități spitalicești.

Update Cristian Amarandei, Șeful ISU Dobrogea: ”La ora 09:48 am fost anunțați de producerea incendiului la Spitalul de Boli Infecțioase. A fost activat Planul Roșu la 9:53. Cele 7 victime au fost identificate la secția ATI, unde erau internate 10 persoane. Nu am avut persoane decedate în liftul spitalului. Vrem să vedem cu exactitate care au fost cauzele care au dus la incendiu. În luna februarie s-a efectuat un control la toate unitățile medicale. Au fost constatate nereguli, disfuncționalități, s-au aplicat și sancțiuni. S-a intrat și pe geam și pe ușă, cei de la Terapie Intensivă, toate victimele erau în pat. Au fost și aici identificate anumite nereguli, au fost și aspecte tehnice, și organizatorice. Administratorul s-a angajat că va rezolva tot ce s-a constatat la control, avea termen până la finalul anului, noi nu am mai verificat de-atunci”.

Update. Dr. Stela Halichidis, Directorul Spitalului de Boli Infecţioase: „ „Nu pot da declarații, îmi e rău. Ce vreți să mor aici? Totul a funcţionat normal, dar s-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce. Cadrul tehnic PSI s-a ocupat şi acum vom vedea ce probleme au fost”.

Alarma s-a dat în jurul orei zece, când un fum gros a cuprins întreaga clădire a Spitalului de Boli Infecțioase. Imediat a fost activat Planul Roșu de intervenție. Până la sosirea salvatorilor, mulți pacienți au fost ajutați de asistente să iasă pe geamurile saloanelor în care erau internați.

La locul incendiului au ajuns zeci de pompieri de la ISU Dobrogea, 10 ambulanțe și mai multe echipaje SMURD. În ajutorul lor au fost chemați și salvatori din alte trei județe: Călărași, Ialomița și Galați.

În momentul în care a izbucnit incendiul, în spital se aflau internați 113 pacienți. 10 dintre aceștia, în secția ATI, care a luat foc. Toți pacienții au fost evacuați și vor fi transferați la Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Militar și la un spital mobil al ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia, care vor primi pacienți, în caz de nevoie. Ministerul Sănătății a anunțat, de asemenea, că va trimite la Constanța și un spital mobil. Până la ora 12:00, mai mult de 50 de persoane fuseseră deja evacuate și transportate la alte unități spitalicești. O celulă de criză a fost activată și la Ministerul Afacerilor Interne, iar premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să vină la Constanța pentru a se asigura că operațiunile se desfășoară fără probleme.

În urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase, 7 pacienți și-au pierdut viața. Din păcate, în mai puțin de un an în Spitalele din România au avut loc zece incendii. Cele mai mari tragedii au avut loc în secțiile ATI COVID.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Vești proaste de la brutari. Pâinea, mai scumpă

Vești proaste de la brutari. Pâine s-a scumpit deja cu peste 10 la sută, iar prețul va con…