duminică, 14 aprilie, 2024
Home Actualitate Ziua internațională a câinelui 

Ziua internațională a câinelui 

de Andreea Bălan

În fiecare an, pe data de 26 august este Ziua internațională a câinelui. Ziua pentru cei mai frumoși câini din lume a fost instituită pentru a aduce un omagiu patrupedelor, prietenilor necuvântători, care sunt la bine și la rău alături de stăpânii lor.

Un studiu australian spune că un câine a devenit cel mai bun prieten al omului datorită hormonului oxitocină, cunoscut drept hormonul fericirii și al iubirii. Rezultatele experimentului au demonstrat faptul că un câine care a primit hormonul oxitocină a avut rezultate mult mai bune față de alte animale, patrupedul găsind mai repede recompensele ascunse de stăpân. Dacă la oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre o mamă și bebeluș, la câini, același hormon este responsabil cu legătura care se formează între ei și stăpân.

Câinele a apărut pentru prima dată în Euroasia, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. În istoria omenirii, câinele, descendent al lupului cenușiu, este probabil primul animal domesticit și utilizat în vânătoare, muncă și companie.
În anul 1993, Smithsonian Institute și American Society of Mammalogist au reclasificat câinele ca subspecie a lupului, după ce ani la rând a fost considerat descendent al lupului. S-au descoperit rămășite ale unor câini domesticiți în Belgia și Siberia în urmă cu aproximativ 33.000 de ani.


Animalele de companie, cum ar fi: câinele sau pisica, pot avea o mulțime de beneficii terapeutice pentru sănătate. Grija pentru un animal de companie poate reduce stresul, poate încuraja interacțiunea socială, joaca și chiar exercițiile fizice. Conform unor studii efectuate de britanici, animalele de companie mai pot aduce și următoarele beneficii! Beneficiile de a avea un animal de companie Animalele de companie îți îmbunătățesc starea de spirit și de sănătate; Animalele de companie scad riscul apariției depresiei; Joaca cu un animal de companie poate ridica nivelul de serotonină și dopamină; Pacienții cu infarct miocardic, dar care dețin animale de companie, pot supraviețui mai mult decât persoanele care nu au un animăluț; Deținătorii unul animal de companie au un nivel mai scăzut al trigliceridelor și colesterolului; Posesorii de câini au un sistem imunitar mai puternic; Câinii te ajută să fii activ.

Toți stăpânii de câini își doresc ca animalele lor de companie să fie sănătoase și să se bucure de ele cât mai mult. De aceea, vă oferim câteva sfaturi simple pentru a vă asigura că cel mai bun prieten al vostru va avea o viață cât mai lungă și mai fericită. Iată ce trebuie să faceți: Sterilizați sau castrați câinele. Sterilizarea se referă la îndepărtarea organelor reproducătoare ale femelelor, iar castrarea este aceeași operațiune pentru masculi. Vaccinați câinele. Există o schemă obișnuită de vaccinuri pe care câinele trebuie să o primească din momentul în care ajunge la 7-9 săptămâni și până la 15 luni, când se fac rapelurile. Mergeți regulat la veterinar. Pe lângă momentele în care simțiți că ceva nu este în regulă cu câinele vostru, este important să mergeți regulat la veterinar pentru un control de rutină. Protejați câinii de insecte și căpușe. În farmaciile veterinare și pet-shop-uri veți găsi o gamă variată de instrumente pentru a vă proteja prietenul de înțepăturile de insecte sau căpușe, care pot transmite boli periculoase. Scoateți câinele la plimbare în fiecare zi. Indiferent de rasă, câinii au nevoie de mișcare zilnic. Pe lângă scosul din casă pentru a-și face nevoile, este important să îi oferiți posibilitatea de a alerga și a interacționa cu alte animale. Îngrijiţi blana câinelui. Îngrijirea blănii este un pas ce trebuie făcut cu atenție și meticulozitate. În funcție de blana câinelui, păr scurt sau lung, este nevoie de un periaj diferit. Astfel, pentru câinele cu blană scurtă se va face un periaj săptămânal, în timp ce pentru câinii cu păr lung se va face un periaj zilnic, pentru a evita apariția nodurilor și împâslirea, respectiv încurcarea blănii. Aveți grijă la greutate. Pe lângă mișcarea fizică zilnică, este important să acordați o atenție deosebită dietei animalului. Mulți câini ar mânca oricât le dați, de aceea trebuie să aveți grijă să primească mâncare echilibrată ca aport caloric și să fie hrăniți la aceleași ore în fiecare zi. În acest fel veți evita obezitatea. Aveți grijă ce mâncare consumă câinele vostru. Există o listă de produse care sunt considerate otrăvitoare pentru câine: băuturi alcoolice, ciocolată, avocado, cafea, alimente grase, nuci de macadamia, alimente stricate sau mucegăite, ceapă, struguri și stafide, sare, usturoi, aluat cu drojdie și produse îndulcite cu xylitol.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult