Elevii Colegiului Mircea cel Bătrân, din Constanța au ascultat cu atenție poveștile principelui și au pus întrebări.
Nepotul regelui Mihai le-a dezvăluit tinerilor că a fost un copil ca oricare altul, iar pasiunea lui cea mare a fost fotbalul. El a fost întâmpinat cu simbolul ospitalității românești, pâine și sare, apoi doi elevi au ținut un discurs despre trecutul familiei regale.
Cu pâine și sare, așa a fost primit principele Nicolae în Constanța, de Ziua Regalității. Ziua de 10 mai este sărbătorită în toată țara. Este o zi istorică și cu multiple semnificații, iar elevii Colegiului Mircea cel Bătrân au celebrat-o alături de tânărul cu sânge albastru.
Deschiderea și naturalețea principelui i-a încurajat pe elevi să lase emoțiile deoparte și să îi pună multe întrebări despre familia regală. Fiecare întrebare își primea răspunsul, iar lecția s-a transformat într-o oră liberă. Respectul și corectitudinea, acestea sunt principiile de viață de care Principele a ținut cont mereu și la care îi îndeamnă și pe tinerii în devenire
Regele Carol Întâi a fost primul monarh care trecut pragul Colegiului Mircea în 1913, iar pentru elevi și cadrele didactice, întâlnirea cu cel de-al doilea invitat din familia regală a fost o onoare ce a fost trăită ca un moment istoric.
Ziua Regalității a aprins în sufletul constănțenilor sentimente profunde. Probabil că viața s-ar fi schimbat, dacă ar fi fost regele la putere, spun unii constănțeni.
Casa regală a îndrăgit litoralul, iar pe vremuri, proprietățile regale de la malul mării găzduiau baluri, serate și sezători literare. Astăzi, au rămas doar niște monumente cu o puternică semnificație pentru orașul Constanța.
Cel mai mare dintre nepoții regelui Mihai, Principele Nicolae, s-a născut și a crescut în străinătate şi a vizitat România în 1992, cu ocazia primei vizite a bunicului său, după exilului din 1948. Pe 1 aprilie 2010, atunci când Nicholas Medforth-Mills a împlinit vârsta de 25 de ani, a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală, însă cinci ani mai târziu, i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tornul României. Principele Nicolae a învățat în timp limba română, a participat la activități publice ale familiei sale și a fost implicat în acțiuni caritabile. El are acum trei copii cu soșia lui, Alina – Maria.