duminică, 21 iulie, 2024
Home Actualitate Bani în plus pentru înmormântare

Bani în plus pentru înmormântare

de Redacția Dotto
înmormântare

Bani în plus la ajutorul de înmormântare. De anul acesta suma pe care o primesc cei în necaz crește cu peste 700 de lei. Valoarea ajutorului a crescut ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie.

Ajutorul de deces se acordă în funcție de valoarea salariului. Și cum de la 1 ianuarie salariul minim a fost majorat la 2550 lei brut a crescut și sprijinul financiar pentru familiile aflate în necaz.

Pentru a putea beneficia de acești bani este nevoie însă de o serie de documente.

Ajutorul de înmormântare se acirdă oricărei persoane care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare.

Cheltuielile pentru înmormântare pot depăși suma de 6000 de lei oferită de stat. Prețul unui sicriu pornește de la 300 lei și poate ajunge chiar și la 10.000 lei. O cruce costă de la 700 de lei, dacă este din marmură, prețul coroanelor pleacă de la 100 de lei în funcție de mărime și florile alese. La toate acestea se mai adaugă îmbrăcămintea defunctului și alte accesorii în funcție de tradiții, plus taxele pe care le percep groparii, dar și preoții.

La calculele mai mari sau mai mici locul de veci, dacă este sau nu cumpărat în prealabil. De exemplu, în Cimitirul Central din Constanța, un loc de veci prevăzut cu criptă și cruce costă aproximativ 10.000 lei.

La calcule mai trebuie adăugate și costurile pentru pomana de după înmormântare, care pornesc de la 50 de lei de persoană, lumânările, dar și prețul prosoapelor care se dau bărbaților să le prindă de braț, conform obiceiului ortodox, cel puțin.

Dreptul asiguraților la ajutorul de deces nu este condiționat de îndeplinirea stagiului de cotizare. În astfel de situații nefericite ajutorul se acordă unei singure persoane, fie că este vorba de unul dintre soți, copiii, părinții decedatului sau a oricărei persoane care dovedește că a suportat aceste cheltuieli. Dacă persoană decedată era șomeră, ajutorul este oferit de instituția responsabilă cu asigurările pentru șomaj.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult