Primarul Constanței ia atitudine printr-o scrisoare deschisă, în cazul bisericii „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănţeni “biserica de pe trotuar”.

În decembrie, anul trecut, Tribunalul Constanţa a tranşat definitiv problema: lăcaşul de cult trebuie demolat deoarece Arhiepiscopia Tomisului l-a ridicat fără autorizaţie de construcţie.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, arată, într-o scrisoare deschisă, adresată lui ÎPS Teodosie, că nepunerea în aplicare a acestei decizii poate duce „la tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş“.

Primarul Chiţac îşi începe astfel scrisoarea: „ Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănţeni “biserica de pe trotuar”. Instanţa de judecată a decis definitiv „desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. După cum vă este cunoscut, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022.

Reacţia din decembrie a Arhiepiscopiei Tomisului la decizia instanţei de demolare a bisericii a fost următoarea: „Legea nu poate fi împotriva interesului comunităţii“
Cert este însă faptul că în conformitate cu decizia definitivă a Tribunalului Constanța, în cazul în care Arhiepiscopia nu va face de bunăvoie acest lucru, Primăria este autorizată să aplice hotărârea.

Check Also

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: avertisment pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: decizii ferme pentru menținerea ordinii și lin…