Năvodari

Mii de elevi în pericol, la Năvodari. Curtea școlii generale în care învață este la un pas să se surpe din cauza unei fundaţii săpate foarte aproape de școală pentru ridicarea unui bloc. Gardul unității de învățământ s-a prăbușit deja, iar proprietarul terenului, amendat și obligat să securizeze zona. Situația fără precedent a atras și atenția autorităților de control, care verifică acum cum a primit constructorul autorizațiile și avizele și cum a executat lucrarea.

Proprietarul terenului din imagini a început să construiască în urmă cu patru luni fix lângă școala George Enescu din Năvodari. Susține că atunci când excavatoarele au început să muște din pământ avea toate avizele și autorizațiile. Cu toate acestea, a fost dat în judecată de un localnic pe motiv că săpăturile s-ar fi extins și pe terenul lui.

Pe toată durata procesului lucrările au fost sistate, iar dezvoltatorul susține că de vină pentru surparea malului ar fi ploile, nicidecum neglijența constructorilor. Ba mai mult, el spune că a și câștigat procesul și că ar fi pus în siguranță a malul de pământ, deci acum nu ar mai exista niciun pericol.

Realitatea bate însă povestea dezvoltatorului, spre disperarea părinților care se tem pentru siguranța copiilor lor. La orele de educație fizică elevii se apropie mult de zona delimitată și sunt de multe ori tentați să o și depășească. Orice clipă de neatenție poate duce la o tragedie.

După cum se prezintă situația, terenul de sport nu va mai putea fi folosit deloc în curând. O situație care nu convine nimănui însă singura posibilă pentru a proteja viața copiilor și a profesorilor.

Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat deja verificări în teren și au găsit mai multe nereguli. Lucrarile au început fără un dirginte șantier și fară un responsabil tehnic cu execuția. Iar asta nu este tot. Nici autorizația de construire nu pare a fi deloc în regulă.

Dezvoltatorul riscă cel puțin două amenzi de 10.000 de lei. Nimic nu îl sperie însă și spune că în câteva zile va relua lucrările de construcție. Mai grav este că de săptâmâna viitoare se întorc și ploile, ceea ce înseamnă un nou pericol pentru alunecări de teren în cazul și implicit pentru elevii care învață la școala din Năvodari, dacă malul nu va fi consolidat ca la carte.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…