Mai multe bacuri pentru refugiați

Punctul de frontieră de la Isaccea este locul în care Dunărea separă războiul de pace. De aceea, autoritățile române se pregătesc pentru cel mai dificil scenariu în contexul fluxului de refugiați ucraineni.

Numărul celor care fug din calea războiului ar putea ajunge și la 10 mii pe zi, dacă nu se cade la pace. Suplimentarea numărului de bacuri care îi trasnportă pe refugiați la Isaccea ar fi una dintre soluțiile gândite de autoritățile române. Premierul Nicolae Ciucă, ministrul de interne și Raed Arafat au verificat personal fluxurile din punctul de trecere a frontierei.

În Isaccea, bacul de pe celălalt mal al Dunării, de la Orlivka, ajunge o dată la trei ore. Un euro costă biletul pentru o persoană, 15 euro pentru o maşină mică și până la 80 de euro pentru TIR. Traversarea durează în jur de 10 minute. Polițiștii de frontieră cred ca adevărata criză a fluxului de refugiați abia de cum încolo va urma, dacă nu se va negocia pacea.


Premierul Ciucă, prezent în vama Isaccea, a verificat cum este realizat efectiv tranzitul persoanelor și cum le sunt procesate documentele. Procedurile vamale, care se desfăşoară în corturi, durează în jur de o oră. După ce trec de control, refugiaţii sunt preluaţi cu maşini sau microbuze şi conduşi în adăposturi amenajate de primării sau de parohii, în judeţele Tulcea şi Constanţa. Un ajutor important vine și de la voluntarii SMURD, ai Crucii Roșii Române și ai ONG-urilor prezente.

Premierul României ia în calcul suplimentarea bacurilor care transportă refugiații de la Orlovka la Isaccea. Există informații conform cărora oamenii ar fi deja nevoiți să aștepe mult timp în frig, până sunt îmbarcați. În plus, autoritățile se așteaptă ca fluxul de refugiați să crească în perioada următoare.

Prin vama Isaccea intră zilnic în România, în ultima săptămână, aproximativ 2000 de refugiați ucraineni. Au fost însă zilele tensionate de la debutul războiului, când treceau frontiera chiar și 3000 de oameni în doar 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Intrare liberă la muzee de 1 iunie

Intrare liberă la muzee de 1 iunie. Toate obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arh…