Marea Neagră: Un virus face ravagii printre delfini

Situație îngrijorătoare, în Marea Neagră. Delfinii mor în număr foarte mare din cauza unui virus care a mai făcut ravagii și în Mediterana.

Este cel mai negru an din ultimii 20, spun specialiștii. Aceștia atrag atenția că numai în luna mai 60 de delfini au eșuat pe litoral, atât la Sulina, cât și la Mamaia și Eforie Nord. Virusul letal pentru delfini poartă denumirea de Morbilivirus.

Cel puțin 150 de delfini din Marea Neagră au murit de la începutul acestui an. Cifra este îngrijorătoare și depășește cu mult prognoza specialiștilor. Numai în luna mai 60 de delfini au fost găsiți fără viață pe plajele din Mamaia, Eforie și Sulina.

Costin Timofte, asistent de cercetare ONG Mare Nostrum Exemplarul era deja mort. Plutea pe masa apei. Starea de descompunere era deja foarte avansata și nu s-a putut stabili cauza morții. Am mai avut încă trei cazuri la Eforieși Mamaia, ambele cazuri de la Eforie aveau urme de plase iar unul avea rămășițe de plase chiar pe pectorali iar al trei-lea a fost la cazino în Mamaia. Ținând cont de numărul care a crescut exponențial din aprilie ne așteptăm ca până la sfarșitul anului să depășim chiar 200 de exemplare.

În majoritatea cazurilor, cauza morții delfinilor o reprezintă plasele ilegale ale pescarilor în care aceștia se prind ca într-o capcană, sonarele sau zgomotul bombelor care cad în mare, din cauza războiului. De vină ar mai fi și arsurile cu azot, tot o consecință a războiului. Chiar luna trecută, mai mulți delfini au fost găsiți grav răniți în zona litoralului bulgăresc, dar și la Mangalia.

Marian Paiu , director executiv ONG Mare Nostrum este mai grav decat in 2012 cand am avut 177 de cazuri iar pana in iunie aveam 50 de cazuri. Astazi avem deja 152 de cazuri. Cauzalitatea nu potumem spune care este dar la unele am observat urme de rani, prindere accidentala in plase de pescuit si cee ace ține de paraziți de boli nu am reușit să prelevăm probe pentru că erau în stare de descompunere. Singurele cazuri pe are le putem relaționa cu razboiul, au fost doua exemplare de marsiuni/ înotau pe o parte, nu își mai puteau menține mobilitatea care au reuși să fie împinse spre larg. Aceleasi simptome le cauzează și sonarele puternice, exploziile sau traficul maritim care le afectează sistemul de ecolocație.

Și ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, speciliștii mai vin cu o veste proastă. Tot mai mulți delfini sunt diagnosticați cu un virus mortal, care a mai făcut ravazii în 2020 și în Marea Mediterană. Este vorba despre morbillivirus. Probele prelevate de specialistii români au fost confirmate de un laborator din Franța.

Razvan Popescu Mirceni, biolog Oceanic Club Din fericire vorbim de doua cazuri izolate identificate. Morbiliviusul , este un virus specuific cetaceelor are trei tulpini, una specifica marsuinilor, una balenelor si una delfinilor cmuni. Vorbim acum de doua eșuări de marsuini și am făcut test pcr în Franța pentru a afla exact cauza morții. El este prezent în permanență însă uneori cereza acele epizootii, adica ceva similar epidemiilor la oameni , se tranmsmit pe cale aeriana, este un virus care provoacă un sindrom respirator sever, febră și encefalită. Incapacitează mamiferele pentru înot sau menținerea la suprafață . De cele mai multe ori, dupa 10 zile, mamiferele sunt incapabile să se hrănească și ajung pe țărm împinși de curenți și aici nu maiau nici o șansă.

Biologii marini spun că morbillivirusul este un virus specific cetaceelor și nu se transmite la om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investiții de peste un milion de euro, la UMC

Echipament de calcul avansat și cercetare de un milion de euro la Universitatea Maritimă d…