duminică, 21 iulie, 2024
Home Actualitate Mina marină care a ajuns în apele teritoriale românești a fost neutralizată cu succes de o echipă de scafandri militari

Mina marină care a ajuns în apele teritoriale românești a fost neutralizată cu succes de o echipă de scafandri militari

de Ileana Gheorghiu

Mina marină care a ajuns în apele teritoriale românești este de origine ucrainieană și avea o încărcătură explozivă de 20 kg. Ar fi putut arunca în aer orice ambarcațiune care ar fi intrat în contact cu ea. Bomba plutitoare a călătorit câteva zile de la Odessa până la Midia Năvodari.

A fost însă observată la timp de un pescador, al cărui echipaj a alertat autoritățile. Forțele Navale au trimis o navă specializată pentru a o neutraliza. O echipă de scafandri militari a montat explozivi în jurul minei și au aruncat-o în aer.

Misiunea scafandrilor militari a fost extrem de complexă si periculoasă. O secundă de neatenție ar fi provocat un adevarat dezastru. În timp ce o echipă a securizat raionul și a asigurat interdicția altor nave sau ambarcațiuni în raionul maritim, o echipă de scafandri profesioniști a verificat obiectul și a demarat procedura de neutralizare.

Mina, neuntralizată de scafandrii profesionuiști ai forțelor navale române, este una de origine ucraineană, aflată în dotarea Forțelor Ucrainene. Este o mină de dimensiuni mici, care acționează împotriva navelor de suprafață. Militarii români cred că aceasta a ajuns aproape de țărmul românesc fie prin dragaj, fie ancora de remorcare i-a fost ruptă din cauza unei furtuni puternice.

Un pescador de mici dimensiuni, plecat ieri dimineață în largul mării, a fost cel care a identificat mina de război, la 72 de km de țărmul românesc. Comandantul pescadorului a alertat autoritățile prin radio, pe toate frecvențele de pericol, că o mină de război a ajuns în dreptul României. Anunțul a venit la 2 zile după ce o altă mină ajunsese lângă Strâmtoarea Bosfor.

Misiunea de intervenție pentru neutralizarea minei marine s-a finalizat la cinci ore de la plecarea navei „Viceamiral Constantin Bălescu” în misiune. Această navă, care are la bord scafandri specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre, este de altfel cea care, în ultima săptămână, a fost trimisă zilnic în misiuni de patrulare după ce în zona de nord vest a Mării Negre au fost semnalate mai multe mine marine provenite dinspre portul ucrainean Odesa.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult