Piloţii militari britanici se alătură românilor în misiunile de interceptare a avioanelor de luptă ruseşti, care survolează în zona Mării Negre. Britanicii îi vor înlocui pe italieni, care sunt din decembrie în România și zboară alături de piloții militari români, pe granița maritimă a țării noastre. Italienii se pregătesc să plece acasă, zilele acestea.

Detașamentul italian, care a păzit frontiera maritimă a României, alături de supersonicele MIG 21 şi F-16 ale Forțelor Aeriene Române, decolează pentru ultima oară de la Mihail Kogălniceanu. Grupul italian format din 140 de militari piloți și personal tehnic și-a încheiat misiunea în țara noastră.

Italia a trimis la Mihail Kogalninceanu 4 aeronave Eurofighter Typhoon. Sunt avioane de război de ultimă generaţie, super computerizate şi înarmate până în dinţi. Eurofighter Typhoon atinge de două ori viteza sunetului, la 11 kilometri înălţime în atmosferă, si poate să intre în luptă în câteva secunde. Este condus de un computer de ultimă generaţie care comunică în permanență cu centrul tactic de luptă, aflat la rândul lui în aer, la mare înălţime.

Eurofighter Typhoon au fost dirijate de baza aeriana NATO din orașul spaniol Torejon. Cele patru avioane sunt apte să intercepteze „orice potențiali invadatori” care ar intra în spațiul aerian al României. Acum italienii si-au încheiat sejurul de 4 luni în România. Englezii îi vor înlocui.

Cu un preţ de peste 90 de milioane de euro, Eurofighter Typhoon este un avion multi-rol de vânătoare bimotor, produs de Uniunea Europeană. Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și fortele britanice.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…