Atraşi de vremea frumoasă, mii de turiști se află pe litoral în această perioadă. Plajele încep să se umple ușor – ușor de șezlonguri, salvamarii își ocupă posturile, iar pe faleză au început să patruleze deja polițiști și jandarmi, care le amintesc turiștilor că trebuie să țină cont de regulile igienico – sanitare și de distanțare pentru evitarea îmbolnăvirii cu COVID-19.
Dacă vreți să evitați o tragedie, respectați-ne sfaturile, spun într-un glas salvamarii, care își ocupă zilele acestea foișoarele de pe plajele de la malul mării și au pregătit și steagurile cu care se semnalizeze pericolele din apă. Steagul roșu cu galben indică faptul că plaja este supravegheată de salvamar, steagul galben arată că marea este deja agitate, scăldatul fiind recomandat doar celor experimentați, iar steagul roșu interzice complet scăldatul. Atenție sportită recomandă salvamarii și celor care aleg să înoate în zona unde plaja a fost lărgită. Lucările au adâncit apa și au făcut ca trecerea de la mal în larg să nu mai fie atât de lină.
Cu sfaturi pentru turiști vin și salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea. Aceștia le recomandă turiștilor să înoate doar în zonele amenajate, să evite săriturile de pe stabilopozi și să nu lase copiii nesupravegheați nici pe plajă, nici în apa mării.
În acesstă perioadă, forțele de ordine se pregătesc temeinic pentru a veni în ajutorul turiștilor aflați în pericol, iar în curând pe litoral vor deveni funcționale 24 de puncte temporare de intervenție: 11 puncte de stingere, 5 puncte de salvare pe mare cu doi scafandri și 8 puncte de prim ajutor cu paramedici și șenilate.
Mașini de stingere a incendiilor vor fi dislocate în timpul weekendurilor și pe autostrăzile 2 și A4, pentru ca salvatorii să intervină rapid în cazul producerii unor accidente.