marți, 30 aprilie, 2024
Home Breaking news „Angajarea asistată” prinde contur și în România

„Angajarea asistată” prinde contur și în România

de Ileana Gheorghiu
angajarea

Persoanele cu handicap ar trebui școlite și integrate pe piața muncii, nu doar susținute financiar de către stat. Este motivația care stă la baza unui proces numit „angajare asistată” derulat de specialiști cu experiență pe piața muncii.

Angajarea asistată este o noutate în România și are drept scop sprijinirea românilor cu dizabilități care vor să fie activi pe piața muncii și să-și găsească locul în societate.

În România trăiesc peste 850.000 de persoane cu dizabilităţi, conform ultimului recensământ din 2020. Vorbim de oameni cu idei şi planuri la fel ca toți ceilalți, care merită a doua şansă. Valentin are 25 de ani și s-a pregătit să fie maseur. În ciuda ambiției sale nu a găsit însă nimic de lucru în domeniul pentru care s-a pregătit.

O fundație care îi ajută pe tinerii cu dizabilități l-a inclus recent într-un program de angajare asistată. Așa a reușit să își găsească de lucru într-o pizzerie.

O poveste asemănătoare are și Ionuț, care a dorit să devină silvicultor. Cu ajutorul programului de angajare asistată și-a schimbat însă opțiunea și spune că nici nu se putea mai bine.

Sunt pași mici pentru lucruri mari, spun specialiștii în angajare asistată, care încurajează persoanele cu dizabilități să nu se izoleze de societate și îi ajută să lupte pentru drepturile lor pe piața muncii și să își găsească locul potrivit.

Specialiștii în angajare asistată spun că ușor, ușor și patronii devin mai deschiși în a angaja persoane cu dizabilități. Chiar și așa însă, statisticile organizatiilor non-guvernamentale din România arată că țara noastră este mult în urma statelor din vestul Europei atunci când vine vorba de integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Așa se face că deocamdată doar patru persoane cu handicap din 100 își găsesc o slujbă, chiar dacă statul asigură anumite facilităţi fiscale firmelor care angajează persoane cu nevoi speciale.

Din cele peste 85o.ooo de persoane cu dizabilităţi care trăiesc în România, doar 34.000 au un loc de muncă, arată Ministerul Muncii.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult