Primarul Florin Chelaru și „Evoluția” invizibilă

„Evoluție” a fost motto-ul primarului Florin Chelaru pentru alegerile locale din 2020 în Năvodari. „Evoluție”, un cuvânt care nu poate descrie și primul mandat la Primăria Năvodari. Ca și alți primari din țara noastră, edilul susține că lucrurile nu se schimbă într-un singur mandat.

Întrebarea pe care ar trebui să și-o adreseze toți locuitorii orașului Năvodari, indiferent de culoarea politică și indiferent dacă au pus ștampila în secțiile de votare este : Să fie sau nu, Florin Chelaru primarul de care are nevoie Năvodari?

Mai jos vă prezentăm câteva aspecte care întăresc sau de ce nu? Demontează ideea de mai sus.

Dialogul cu cetățenii: în luna August a anului 2019 primarul de atunci al Năvodariului, tot Florin Chelaru, refuza să discute cu echipa „ Inspectorul pro” de la PRO TV, legat de faptul că întreaga zonă din nordul staţiunii Mamaia până la intrarea în oraşul Năvodari s-a transformat într-o uriaşă afacere imobiliară în care unii constructori au îngropat orice urmă de respect pentru turişti.

Vorbim de legea  597/2001 – modificată în 2014 printr-o ordonanţă de urgenţă –  care prevede că în perioada 15 mai – 15 septembrie, sunt permise, pe litoral, doar lucrările din fonduri externe nerambursabile, cele sezoniere sau urgente, sau cele aflate în derulare, dar care nu aduc atingere activităţii turistice. Florin Chelaru.

Prin atitudinea „miserupistă” a lui Florin Chelaru față de reporterul PRO TV, edilul nu a făcut altceva decât să sfideze cetățenii orașului, care aveau aceleași nelămuriri și curiozități referitor la aplicarea legii de mai sus.

Atât în campania pentru alegerile din 2020, cât și la începutul anului 2021 Florin Chelaru a făcut turul televiziunilor și ziarelor online din Constanța (acestea fiind vocea cetățenilor și este greu de crezut că toată lumea este mulțumită). Nu a fost ”deranjat” cu întrebări incomode și nu a fost întrebat de adevăratele problemele cu care se confruntă zi de zi locuitorii orașului ci mai degrabă a fost lăsat să își spună discursul cu care a venit foarte bine pus la punct acasă.

Asfaltarea din Năvodari: În campania alegerilor locale din 2020 primarul Florin Chelaru începe o „cursă” de postări zilnice pe rețelele de socializare privind asfaltările din Năvodari, Mamaia Sat și Mamaia Nord. Năvodariul începe să semene cu un oraș european cel puțin pe rețelele de socializare. Utilaje, asfaltări și străzi refăcute, de unde lipsesc totuși bordurile și trotuarele, iar pe străzi s-a aruncat un asfalt proaspăt de 2 cm și atât.

Bineînțeles regula nu s-a aplicat pentru toate străzile din Năvodari. O parte din ele unde modernizările s-au făcut din bani de la Guvern sau din fonduri europene, s-a făcut treabă. Dar pentru străduțele din cartiere și din Mamaia Sat, lucările au fost făcute de mântuială, iar după nici două luni au început să răsară gropile. Din nefericire pentru edil, orașul Năvodari, ca de altfel toate celelalte orașe ale României, trece prin 4 anotimpuri și vremea nu este ca în California.

Explozia lui Florin Chelaru de postări online privind asfaltările, s-a oprit brusc după ce acesta a fost reales primar al orașului Năvodari. Probabil se va reactiva peste trei ani si șase luni, înainte de alegerile locale din 2024.

O altă mare nemulțumire a locuitorilor din zonă este lipsa sistemului de canalizare din Mamaia Sat, care a primit titlul de cartier rezidențial. Potrivit unor cercetări, primele canalizări au fost făcute acum 5000 de ani la Mohenjo-Daro, pe valea Indusului. La 5000 de ani distanță, în 2021, pentru sute de oameni din cartierul rezidențial canalizarea este considerat un lux.

Problema cu care se confruntă comunitatea locala cum ar fi asfaltările și canalizările, rezolvarea cărora ar trebui să fie o normalitate și nu o necesitate, arată că în Năvodari și probabil în majoritatea orașelor din România, nu avem primari pentru 4 ani, ci doar pentru 2 luni. În restul celor 3 ani și 10 luni suntem conduși de interesele personale ale acestora. Acest lucru arată încă o dată că avem nevoie de alegeri locale în două tururi de scrutin.

PUZ-ul din Mamaia Nord și Mamaia Sat: O problemă încă de pe vremea când Florin Chelaru era în barca PNL-ului. Nu putem să îl învinuim pentru acest lucru, dar am vrea să vedem unde este „Evoluția” de când acesta a preluat frâiele primăriei.

În toată această zona se contruiește haotic, nu se respectă nici o lege de bun simț, se dau aprobări peste aprobări și un proiect care inițial ar fi trebuit să aibă P+2 spre exemplu ajunge să fie un colos de P+5 etaje. Paleta de culori care se respectă în orice oraș european, aici lipsește cu desăvârșire și fiecare proprietar își decorează imobilul după bunul plac.

Angajații Primăriei Năvodari și ai Inspectoratul de Stat în Construcții, nu și-au făcut datoria față de cetățeni și nu au respectat fișa postului pe care au semnat-o la angajare. Iar asta este foarte ușor de observat: în Mamaia Nord și Mamaia Sat putem găsi blocuri aflate la distanță de nici doi metri unul de celălalt.

Vezi și: Un bloc din Mamaia Nord stârnește controverse

Nerespectarea legii în vigoare : Investițiile SC Termica Distribuție Năvodari și Bursele pentru elevi

În primul caz, cel al investițiilor făcute de SC Termica Distribuție Năvodari, primarul Florin Chelaru, se plânge pe pagina sa de Facebook că:

„ Profitând de faptul că sunt bolnav și mă aflu izolat la domiciliu și nu sunt în fața lor pentru a-i înfrunta, consilierii PNR, PNL și USR au votat astăzi împotriva orașului Năvodari.Astăzi a fost convocată o ședință extraordinară de Consiliul Local cu două proiecte pe ordinea de zi: vacantarea unui post de consilier local în urma demisiei doamnei Liliana Mară și aprobarea contractului de lucrări urgente (reparații drumuri și trotuare, asfaltări etc), dintre Orașul Năvodari și SC Termica Distribuție Năvodari (societate care aparține culmea Consiliului Local Năvodari).”

În declarația de mai sus nu se prezintă realitatea. Consiliul Local Năvodari a fost convocat într-o ședință extraordinară marţi, 15 noiembrie 2020. Pe ordinea de zi, unul dintre cele două proiecte presupunea ca Primăria orașului Năvodari să aloce pentru asfaltări un buget de 1.700.000 Lei + TVA.

Consilierilor locali le-a atras atenţia faptul că nu există o notă de fundamentare prin care să se specifice pentru ce străzi se doresc reparații, cantităţile de asfalt pentru fiecare stradă, singurul element cert fiind suma ce urmează a fi cheltuită: 1.700.000 Lei + TVA! Suspiciunile fiind alimentate şi de faptul că nu s-a putut identifica urgenţa pentru care au fost convocaţi printr-o notificare prealabilă cu trei ore, consilierii opoziţiei au respins proiectul.

Vezi și: Suspiciune de risipă a banului public la Primăria Năvodari

Probabil Domnul Florin Chelaru este obișnuit să semneze și să voteze „ca primarul”.

În cel de-al doilea caz, privind bursele pentru elevi, de această dată Florin Chelaru își asumă meritele pentru aprobarea noului cuantum al burselor școlare.

Nici de această dată edilul nu prezintă adevărul și locuitorii orașului sunt dezinformați.

Din start ”rezolvarea” burselor pentru elevi a început prost. Hotărârea Consiliului local Năvodari privind bursele de merit pentru elevi, pentru anul școlar 2019-2020 a fost de 60 de lei . Pe data de 4 Decembrie 2020 Florin Chelaru a propus pentru aceste burse suma de 40 de lei. Tot pe 4 Decembrie a avut loc o hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit suma minimă aferentă burselor de 100 de lei. Posibil să fie o coincidență, dar problema este că acest act a fost pus pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate pe data de 19 Ianuarie 2021, propunând suma de 40 de lei.

Vezi și: Reacția consilierilor locali de la Năvodari privind bursele pentru elevi

În primă fază acesta dorește să scadă suma de la 60 la 40 de lei, iar consilierii locali au semnalat faptul că primarul Florin Chelaru, nu respectă legea prin care suma minimă este de 100 de lei.

Aleșii locali au semnalat că primarul nu are deschidere să se rezove problema și nu exista dialog în administrația locală. Astfel Chelaru nu dorește să discute pe tema subiectelor importante cum ar fi acordarea burselor sociale, de merit, de performanță, etc.

Iată că este o problemă de comunicare nu doar cu cetățenii orașului Năvodari ci și la nivel instituțional.

De ce Florin Chelaru a dorit să își asume acest merit de acordare a sumei minime de 100 de lei, din moment ce legea impune acest lucru, nu se știe. Probabil dacă aleșii locali nu ridicau această problemă, legea urma să fie încălcată, iar la final de lună elevii se alegeau cu doar 40 de lei.

Nu știm dacă problema o reprezintă suma de bani alocată pentru copii, dacă este atât de importantă pentru bugetul orașului Năvodari. Cert este că nu se dorește stimularea elevilor prin aceste burse, iar acest lucru este unul îngrijorător.

Concluzie: Despre tot ce ați citit până acum vă putem spune că e doar o mică parte din ce a făcut sau nu edilul din Năvodari. Probabil sunt și aspecte bune pe langă cele prezentate mai sus, dar a fost destul de greu să le identificăm. O dată la patru ani, când mergem la vot, punem ștampila pe un nume și avem speranța că lucrurile se vor schimba, orașul nostru va fi modernizat, vom avea un trai mai bun și copiii noștri vor crește într-o societate aliniată la standarde europene. De cel puțin 20 de ani în România clasa politică merge pe aceleași principii de păcălire a votantului.

Este sau nu Florin Chelaru primarul de care are nevoie Năvodari? Din păcate nu avem răspunsul și nici nu putem noi să vă dăm raspunsul la această întrebare. Cert este că a fost votat de majoritatea novodărenilor și a mai câștigat un mandat, dar deja ne-am obișnuit cu faptul că la fiecare patru ani avem un deja-vu. Probabil ar fi bine ca la următoarele alegeri primarul sa își schimbe sloganul, fiindcă nimic din ce a promis nu se vede pe străzile din Năvodari și locuitorii nu simt o schimbare…în bine.

Vom continua să aducem în fața dumneavoastră probleme ale clasei politice din Județul Constanța, semnalând atunci când apar abuzuri, dar și când politicienii își însușesc pe nedrept merite, doar pentru a le lua ochii cetățenilor

Suntem DEDICAȚI INFORMAȚIEI CORECTE!

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…